Η Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας ανακοινώνει την έναρξη εκστρατείας ενημέρωσης για τον τρόπο χρήσης της διασυνοριακής πύλης ανταλλαγής ιατρικών δεδομένων, μέσω της πλατφόρμας της Κυπριακής Δημοκρατίας gov.cy”. Στόχος είναι ο καλύτερος συντονισμός για την εξυπηρέτηση των αναγκών που θα προκύψουν από την εφαρμογή των Ηλεκτρονικών Διασυνοριακών Υπηρεσιών Υγείας και η αποφυγή αχρείαστων ενεργειών ώστε να εξασφαλιστεί η συνεχής και αποτελεσματική εξέλιξη του έργου.

Τα σεμινάρια θα επικεντρωθούν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στα συνοπτικά ιστορικά υγείας και αποσκοπούν στην εξοικείωση των επαγγελματιών υγείας στη χρήση της πύλης ανταλλαγής ιατρικών δεδομένων, μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών, η οποία αναμένεται να βελτιώσει την παροχή υπηρεσιών υγείας και την ασφάλεια των ασθενών.

Στην παρούσα φάση τα εκπαιδευτικά σεμινάρια απευθύνονται σε Ιατρούς (Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος) και Φαρμακοποιούς (Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος) και θα διεξαχθούν από κλιμάκια Λειτουργών της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας και Λειτουργών του εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Υγείας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τα προτεινόμενα σεμινάρια κρίνονται κρίσιμα και απαραίτητα.

Μάθετε περισσότερα για τις Ηλεκτρονικές Διασυνοριακές Υπηρεσίες Υγείας:

Η υποδομή ψηφιακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας (eHDSI) διασφαλίζει ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να συνεχίσουν την περίθαλψή τους ενόσω ταξιδεύουν σε άλλη χώρα εντός της Ε.Ε. Παρέχει στις χώρες της Ε.Ε. τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν δεδομένα για την υγεία με ασφαλή, αποτελεσματικό και διαλειτουργικό τρόπο. Οι πολίτες μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν τη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών με το σήμα MyHealth @ EU” – «Η Υγεία μου @ ΕΕ».

Η έναρξη χρήσης των Ηλεκτρονικών Διασυνοριακών Υπηρεσιών Υγείας, με το εμπορικό σήμα MyHealth@EU”, αναμένεται αρχές Ιουλίου 2024. Είναι απαραίτητη η συνεργασία των Ιατρών και των Φαρμακοποιών στο τεράστιο αυτό εγχείρημα, αφού θα προσδώσει ενίσχυση στο σύστημα υγείας και κατ’ επέκταση αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στους Ευρωπαίους πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι λίστες με τους ιατρούς και τα φαρμακεία που θα προσφέρουν διασυνοριακές υπηρεσίες υγείας θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Εθνικού Σημείου Επαφής (ΕΣΕ) της ΕΑΗΥ, αλλά και στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του ΕΣΕ.  Με αυτόν τον τρόπο, οι Ευρωπαίοι πολίτες που θα επισκέπτονται την Κύπρο, θα γνωρίζουν εκ των προτέρων από ποιους γιατρούς και ποια φαρμακεία μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Τα φαρμακεία και τα ιατρεία που θα εξυπηρετούν ηλεκτρονικές διασυνοριακές συνταγές θα έχουν αναγνωριστικό λογότυπο των Ηλεκτρονικών Διασυνοριακών Υπηρεσιών Υγείας, αναρτημένο στην πρόσοψη του φαρμακείου ή του ιατρείου τους αντίστοιχα και απαραίτητη προϋπόθεση για την εισδοχή τους στην πύλη είναι η ύπαρξη ταυτοποιημένου λογαριασμού στην πλατφόρμα της Κυπριακής Δημοκρατίας gov.cy”.

 

Εκπαιδευτικά σεμινάρια σε Ιατρούς και Φαρμακοποιούς

5/6/2024 Τετάρτη,16:00-17:30 εκπαιδευτικό webinar/διαδικτυακή παρακολούθηση,

Δήλωση συμμετοχής: Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας (office.com)

6/6/2024 Πέμπτη,16:00-17:30 εκπαιδευτικό webinar/διαδικτυακή παρακολούθηση,

Δήλωση συμμετοχής: Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας (office.com)

12/06/2024:    Τεταρτη,18:00-20:00,  εκπαιδευτικό σεμινάριο στο Δημαρχείο Παραλιμνίου με στόχο να καλυφθεί η περιοχή λόγω τουριστικής περιόδου.

Δήλωση συμμετοχής: Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας (office.com)

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής εκπαιδευτικών σεμιναρίων στις υπόλοιπες επαρχίες θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

ipiresies-ygeias